Työterveys tietotyössä

Oulu tunnetaan menestyvästä tietotekniikka-alan klusterista, jolla on jo verrattain pitkä historia, sillä Teknologiakaupunki-nimitys otettiin käyttöön jo 80-luvulla. Oulun teknologiakylä, sittemmin Technopolis Oy ovat yrityshautomoina kasvattaneet lukuisia ICT-alan menestysfirmoja. Pohjolan piilaaksossa on kehitetty muun muassa pelejä, telekommunikaatiota, lääketieteen tietojärjestelmiä ja biotekniikkaa. Tietokone- ja mobiilipelejä harrastaville tuttuja nimiä ovat esimerkiksi Farmind sekä Ludocraft.

Startupeille ominaiseen tapaan yrityksiä nousee ja laskee, ja myös työntekijät ovat liikkeessä. Ajoittain työtahti voi olla kovaa, vaikkakin alalla on pyritty hillitsemään kohtuuttomia ylitöitä. ICT-työ on pääsääntöisesti ns. siistiä sisätyötä, joten varsinaisten työtapaturmiin työterveyshuolto harvoin törmää, satunnaisia liukastumisia ja vastaavia sattumuksia lukuunottamatta. Yleisempiä ongelmia ovatkin pitkän istumisen ja yhtäjaksoisen näyttöpäätetyön aiheuttamat vaivat kuten silmien ja liikunta-ja tukielimistön rasittuminen.

Oulun työterveyshuollolla on pitkä kokemus tietotyöläisten jaksamisen tukemisessa. Keskeisessä roolissa on ongelmien ennaltaehkäisy joka alkaa työpaikkakäynnillä. Työpisteiden ergonomiaan kiinnitetään huomiota, ja mietitään yhdessä myös työn rytmitystä. Työpäivään olisi hyvä sisältyä taukoja ja myös kävelyä sekä seisaaltaan oloa. Esimerkiksi pikapalaverit voi hyvin järjestää seisten. Moni intohimoinen ICT-alan ammattilainen harrastaa pelaamista ja muuta tietotekniikkaa myös vapaa-ajallaan. Liikunta voi silloin jäädä hyvin vähäiseksi. Yksi keino on kannustaa arkiliikuntaan työmatkoissa, onhan Oulu tunnettu pyöräilykaupunki. Harrastuksia voidaan tukea myös liikuntasetelein.

Työterveys tietotyössä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top